veleda3.

     Prírodná kozmetika a zdravie 

     Používanie rastlinných látok v kozmetike sa stalo v posledných dvoch desaťročiach nevyhnutnosťou i módou. Na viacerých výrobkoch náchádzame rastlinné motívy, na obale označenie „výťažky z…“, „prírodné“, „natur“, či dokonca „bio“.veleda2.

     Menej informovaní zákazníci často siahnu po takejto kozmetike v presvedčení, že používajú prírodný produkt. Iní sa pýtajú - je použitie syntetických konzervačných látok alebo minerálnych olejov naozaj tak škodlivé? Je možné sa bez nich zaobísť? Ktoré výrobky je možné pravdivo označiť za prírodnú kozmetiku, čisto prírodnú kozmetiku, resp. bio-kozmetiku? Výrobok, ktorý obsahuje nepatrné množstvo nejakého rastlinného výťažku alebo dokonca len z rastliny chemicky extrahované účinné látky? Alebo výrobok, ktorého podstatou a účinnou súčasťou je síce rastlinný extrakt, ale pritom obsahuje syntetické látky (napr. syntetické konzervanty, stabilizačné látky, protimikrobiálne látky, syntetický parfum), prípadne minerálne oleje? Alebo výrobok, ktorý žiadnu z vyššie uvedených látok neobsahuje?

 veleda1.    Tak ako existuje mnoho definícií kozmetických prípravkov, existuje aj veľa definícií prírodnej kozmetiky. Za kozmetické prostriedky považuje definícia použitá v slovenskej zbierke zákonov látky určené na styk s vonkajšími časťami ľudského tela, zubami a sliznicou ústnej dutiny s cieľom výlučne alebo prevažne ich očistiť, parfumovať, meniť vzhľad, chrániť a udržiavať v dobrom stave alebo korigovať ľudské pachy.

 

www.prirodnakozmetika.sk