kaligrafia1.jpg

     Pre Japoncov kaligrafia nie je iba obrázkové písmo ako sa to zvykne písať. Kaligrafia je umelecké dielo, v ktorom je možno „vidieť" myšlienky alebo pocity umelca. Nehmotná skutočnosť sa takto stáva realitou v tomto hmotnom svete. Preto sú často krát Japonci dojatí pri pohľade na kaligrafiu.

   

  Kaligrafia súčasne je aj výchova k charakteru. Jej neoddeliteľnou súčasťou je duchovná príprava, to znamená, že človek si meditáciou čistí myseľ, odhodí všetky nepodstatné veci a koncentruje sa na to, čo je hodnotné. Niekedy to trvá 4-5 hodín pri miešaní tušu, ktorý sa pripravuje so sadzí a vody. Preto výsledný obraz je na základe dlhodobej prípravy.

 kaligrafia2_rám.jpg

     Po japonsky sa píše kaligrafia šodó, kde znamená cesta a v budhizme je práve cesta to najdôležitejšie. Okrem výsledného „obrazu" je hádam ešte dôležitejšia samotná tvorba.

 

     Zároveň kaligrafia učí etikete, sebaovládaniu a zaujímavé je, že jej praktizovanie má aj pozitívne zdravotné účinky.

 

     Kaligrafia sa kreslí na špeciálny kaligrafický papier štetcom. Veľmi dôležitá je harmónia medzi bielou a čiernou a vertikálnymi a horizontálnymi ťahmi.

Kaligrafia_Ginšo.jpg    

  O výstave snáď len toľko, že bude v priebehu celej akcie a v nedeľu o 12:00 bude workshop predvádzanie kaligrafie za osobnej účasti Seiko. Mimochodom jej umelecké meno, ktoré dostala od svojej učiteľky kaligrafie je Ginšó.

 

      Obrazy je možné rezervovať si aj počas výstavy a po výstave sú na predaj.   http://www.jakubac.sk/